Yeniden Başlarken

Takvim 2 Mayıs 2000’ni gösteriyor, bu tarih Günışığı Gazetesinde ilk defa köşe yazmaya başladığım güne aittir. İlkyazımın başlığı “Başlarken” idi. Daha önceden 3 yıl kadar, BT/Haber Gazetesinde her hafta yazıyordum. Dolayısıyla toplamda 1997 yılından beri köşe yazıları yazıyorum. Dile kolay aradan tam 21 yıl geçmiş.

Günışığı Gazetesi’nde yazdığım “Başlarken” başlığı ile yazdığım ilk yazıda, şu paragrafı tekrar takdirlerinize sunmak istiyorum. O paragrafta “Yazmak istiyorum, çünkü fikir ve düşünceler toplumun fertleriyle paylaşıldıkça, tartışıldıkça ve büyük katılımlar sağlandıkça kıymet bulacaktır. Yazmak istiyorum, çünkü bireylerin haber alma ve bilgilendirme ihtiyaçlarına imkânların elverdiği ölçüde yardımcı olunması gerektiğine inanıyorum. Yazmak istiyorum, çünkü dinlenme saatlerimden feragat ederek hazırlayacağım yazılarla siz değerli okuyucularıma hizmet ederek, ülkemin bana sağladığı imkânların bedelini kısmen de olsa ödemek istiyorum.” cümlelerini kurmuşum. Bu paragrafı aynen tekrarlıyorum ve bu nedenle de bu köşe yazımın başlığını “Yeniden Başlarken” diye isimlendirdim.

Günışığı Gazetesi 1 Aralık 2018 tarihinde yeni bir sürece girdi. Kurulduğu günden beri Genel Yayın Yönetmeliğini sürdüren Sevgili Murat Kuşçubaşı, bu görevini Elazığ’da gazetelik anlayışında farkındalık yaratan Üstat Gazeteci Nafiz Koca’ya devretti ve bu değişikliği kamuoyuna duyurmak için de Elazığ Akgün Otele bir etkinlik düzenlendi.

1N1K ile birlikte Günışığı Gazetesi’nde yeni dönem ve yeni yayın politikasının tanıtım programında kimler yoktu ki… Her siyasi görüşten insanları aynı çatı altında toplanmayı Üstat Gazeteci Nafiz Koca gene başarmıştı. Ne güzel bir tablo idi… Bürokratı ile, iş adamı ile, akademisyeni ile, sivil toplum örgütleri ile velhasıl Elazığ’ın bir çok dinamiği, bu etkinlikte bir araya gelmişlerdi. Bu tür manzaraları ülkemizde pek görmek mümkün olamıyor, ama demek ki farkındalık yaratabilirseniz, kamuoyunun sesi olabilirseniz, güçlünün yanında değil mazlumun yanında yer alabilirseniz, yolsuzlukların üzerine korkusuzca gidebilirseniz, kısacası adam gibi Gazetecilik yapabilirseniz, bu tür bir tabloyu oluşturabilirsiniz.

Üstat Gazeteci Nafiz Koca 1 Nisan 1996’da on beş günde bir yayınladığı “Merhaba Elazığ Gazetesi” ile sesini ilk defa duyurmuştu. Askerlik görevini yerine getirdiği 1999 yılında yayını durdurmak zorunda kalmıştı. Ama gönlünde yatan gazetecilik mesleğinden vaz geçmesi mümkün değildi, çünkü genleri mazlumun sesi, usulsüzlük yapanların korkulu rüyası, Elazığ’ın meselelerinin takipçisi olma özelliğini taşıyordu. Bu yüzdendir ki 7 Kasım 2003’te haftalık “Yeni Ufuk” Gazetesini çıkartmaya başladı. Yılmadan, usanmadan haksızlıkların üzerine gittiğinde, başına ne işler geleceğini çok iyi bilmesine karşın, yılmadı, bıkmadı ve mücadelesini korkmadan sürdürdü. Arı yuvasına çomak sokmuştu. “Sen kimsin ki bizim yolsuzlukları ortaya çıkartıyorsun” dercesine egemen güçler, Koca’ya savaş açmışlardı. Bu egemen güçler kısmen de başarılı olmuşlardı. Nafiz Koca’nın pes etmeye niyeti yoktu. Ne pahasına olursa olsun mücadelesini devam ettirmesini vicdanı söylüyordu. Bu yüzdendir ki 25 Mayıs 2007’de gazetesini bu defa günlük çıkartmaya başladı. Bu egemen güçler, 30 Mayıs 2008’de “Yeni Ufuk” Gazetesini kapattırmayı başarmışlardı. Ama karşılarındaki savaşçının genlerinden bihaberlerdi. Nafiz Koca, 18 Mayıs 2009 tarihinde Gazetesini “Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi” olarak değiştirdi ve daha da güçlü olarak Elazığ basınında hak ettiği yer almıştı.

Darp edildi, korkmadı. Tehdit edildi, yılmadı. Açtığı mahkemelerle tazminatlara mahkûm oldu gene pes etmedi. Korkusuzca her ortamda doğru bildiklerini savundu. İşte Üstat Nafiz Koca, bu özellikleri ile Nafiz Koca oldu, bu yüzdendir ki düzenlediği etkinliğe yüzlerce kişi koşarak geldi, bu karakteri değil midir ki Nafiz Koca, Elazığ’da bir marka oluverdi.

Farkındalık yaratmak için Elazığ’da WEBTV tanıtımını yaptı. Bu teknolojiyi bölgede ilk kullanarak, yayıncılığa yeni bir boyut getirdi. Artık Youtube üzerinden 1N1K Web TV ile Elazığ’ın görsel medya bağlamında da gözük kulağı olacak, Koca yürekli insan Nafiz koca…

Bu yetmedi ve bir serzenişte bulundu. Cumhuriyet Döneminin ilk 7 Gazetesi içerisinde yer alan Turan Gazetesi’nin isminin kaybedilmesine isyan ediyordu. Bu değerimize neden sahip çıkmadığından yakınıp durdu. Neden bir Turan Gazetesi’nin sayısal ortama bugüne kadar geçirilmediğini söyledi. Çok haklı idi. Kurumsal hafızanın ne denli önemli olduğunu vurguluyordu. Ama Sevgili Koca! Her neyse ki beni yıllar öncesi Turan Gazetesi arşivlerine girerek, yayına başladığı günden 1947 yılına kadarki gazete nüshalarını sanal ortama geçirmiş ve web sayfamda yayınlamıştım. Bu arşivi de seve seve size devredebilirim, çünkü siz eminim ki bu işi de başaracaksınız. Bilgi paylaşıldıkça büyük ve anlam kazanır. Ben de bu bilinç ile size her türlü desteği vermeye hazır olduğumu buradan açıklıyorum.

Yolunuz açık olsun, başarılarınız daim olsun, haksızlık ve yolsuzluklarla mücadeleniz sürdürülebilir olsun, en önemlisi de farklı görüşteki kişileri aynı platformda toplama gücünüz baki olsun Koca insan Nafiz Koca…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Asaf Varol - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günışığı Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günışığı Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günışığı Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günışığı Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket İstikrar Değişim Hizmet Elazığlılar Siz seçime nasıl gideceksiniz?
Tüm anketler